Райдужний удав



Нещодавно,
перебираючи свою домашню бібліотеку, я наткнувся на добряче пошарпану книжку
німецькою мовою. У перекладі на російську її назва звучала як
“Дивовижний світ тераріуму”. Подарувала мені її ще в 1967 році
керівник зоологічного гуртка Ольга Олександрівна Євдокимова. У той час
предметом моїх мрій став удав з екзотичною назвою Абомей (Epicrates cenchris). Його
фотографію я побачив у цій барвистій книзі. Не знаю вже чому, але Абомей стала
для мене символом південноамериканської сельви нарівні з іншими дивовижними
назвами, від яких просто відчувалося пригодами і подорожами. Ягуар,
пекарі, кайман, ара, буш-мейстер, жарарака, сурукуку, вона ж анаконда. Чи не
слова, а пісня. У них чується плескіт води в Амазонці, шелест листя пальм і
монстер, крики папуг. Або ось – Абомей. Теж щось екзотичне і
незрозуміле …

В
1974 році я, нарешті, особисто познайомився з цими зміями. Мені в подарунок були
привезені з невеликої центральноамериканської країни Панами дві невеликі
Абомей. Інше їх назва – райдужний удав. Дивлячись на цих змійок, я ніяк не міг
зрозуміти, чому власне він “райдужний”, адже забарвлення змій більше
ніж скромна: по непоказному червонувато-коричневого фону йде ланцюжок ледь
помітних колечок і плям, боки і черево – коричневого кольору, плавно
переходить у брудно-сірий.
При чому тут веселка? Але ось одного разу, якось ясним
літнім днем, я стояв з удавом у себе на балконі, і промінь сонця раптом торкнувся
блискучого тіла змії, і вона перетворилася просто на очах. Від її шиї і спини
виходило небесне сяйво. По синьому фону пробігали зелені і золоті іскорки.
Змія ворухнулася, і ціла гамма відтінків заструмувала по лусці. Враження
було приголомшливим. Я зрозумів, що саме скромний узор і неяскрава забарвлення
підкреслювали райдужні переливи шкіри. Подібний блиск я пізніше бачив і в інших
змій, у тому числі в інших, більш яскраво забарвлених Абомей з північних районів
Перу, Колумбії та північній Бразилії, але такий “веселки” не було.

Привезені
змії ставилися до центральноамериканській підвиду Epicrates cenchris maurus. Це були
дві самочки. З тих пір різні Абомей живуть у мене постійно. Зараз група
райдужних удавів складається з трьох самців, двох дорослих самок і декількох
малюків. Всі вони відносяться до підвиду Epicrates cenchris maurus, крім
того, є пара дорослих більш яскравих і великих амазонських Абомей Epicrates cenchris cenchris. Номінальні
Абомей дуже сильно відрізняються від центральноамериканських. Фонова забарвлення
коричнева, але з рожевим відливом, уздовж спини йдуть чорні кільця, які у
панамських Абомей ледь помітні. На боках темні плями з яскраво-помаранчевої “коми”
в нижній частині. Крім того, у амазонських Абомей більша щодо тіла
голова, та й самі вони більші. Взагалі, у мене (і не тільки у мене)
склалося враження, що це все ж різні удави, помилково об’єднані в
один вид. На користь цього припущення говорить і той факт, що самці і
панамських, і амазонських Абомей ніколи не цікавилися “чужими
дружинами “, хоча у свій час містилися всі разом в одному просторому
тераріумі. Гібридів мені отримати не вдалося жодного разу.

Рід Epicrates (гладкогубие
удави) налічує 7 видів, 6 з яких живуть на Антильських і Багамських
островах. Лише один – Epicrates cenchris,
або Абомей, – населяє континент від
Центральної Америки до північної Аргентини. Величезний ареал Абомей включає вологі
тропіки Амазонії, порослі чагарником дюни, заболочені долини, відкриті
гірські прерії і навіть напівпустелі. Це свідчить про її високу
екологічної пластичності. А це, як ви пам’ятаєте, передумова для того, що
тварина легко адаптується до неволі. Так воно і є – Абомей з тропічних
удавів, мабуть, найбільш прийнятний для утримання в домашньому тераріумі вид.
Вона відносно невелика – довжина самок 1,7-2,2 метра, самців 1,5-1,9.
Південноамериканські декілька більше – самки до 2,6 метра, самці до 2,3. Вага навіть
великих самок не перевищує 2 кілограмів.

Для
пари цих змій достатній тераріум вельми скромних розмірів. Так, всі мої
Абомей задовольняються приміщеннями 55x50x55 і 110x50x55 сантиметрів. Молоді
змійки у віці до двох років люблять лазити і багато часу проводять на гілках і
корчах. Тому тераріум для них повинен бути пристосований для
“Деревного” способу життя. Дорослі тварини можуть обходитися без
вертикального оформлення і гілок. Навпаки, вони вважають за краще зариватися в
пухку підстилку або відмокати в басейні. Ідеальним субстратом для утримання
удавів я вважаю опале дубове листя, які заготовлював у вересні
жовтні. У них удави із задоволенням зариваються. Крім того, запах прілого
листя “забиває” запах випорожнень змій. Листя разом з нечистотами
легко міняти на свіжі. Крім листя можна використовувати мох сфагнум, торф,
садову землю, тирсу листяних порід і навіть обгортковий папір і газетні
листи (газета, звісно, навряд чи прикрасить тераріум, але за відсутності природних
матеріалів як тимчасова міра і вона годиться).

Температура
в тераріумі при утриманні Абомей може коливатися від 17 до 35 С, оптимальна
вдень 28-32 ° С, вночі 19-22 ° С (на ніч світло вимикається автоматичним реле).
Цікаво відзначити, що цей житель тропічних лісів і прерій досить
стійкий до холоду і без наслідків переносить короткочасне падіння
температури до 5-7 ° С, що зазвичай згубно для інших мешканців тропіків.

Для
розмноження, після роздільного утримання та охолодження до кімнатної
температури, самців зсаджує з самками. Краще співвідношення статей – два самця
на одну самку. У тераріумі дають оптимальний обігрів – до 32 С – і перший раз
годують. Основний корм – миші, хом’яки і середнього розміру щури. Як правило,
шлюбний турнір самців і спаровування відбуваються в першу ж добу після
“Об’єднання родини”. Турнір проходить досить бурхливо: самці штовхають
один одного і переплітаються. Іноді навіть кусаються. Дуже скоро можна визначити
майбутнього переможця. “Переможеного” самця краще швидше відсадити,
щоб не відволікав. Залишений з самкою самець починає ритуал залицяння. При
це він треться об самку всім тілом і “лоскоче” її кігтиками рудиментів
задніх кінцівок (вони є у всіх удавів і пітонів, за що їх і назвали
“Ложноногих”). Треба сказати, це дуже забавне видовище. Через
кілька годин залицяння самець переплітається з самкою задньою частиною тулуба
і хвостом. Надалі спарювання повторюється 3-4 рази з інтервалом в одну-дві
тижнів. При вмісті тільки одного самця і однієї самки також можна домогтися
спарювання, але протікає воно більш мляво і не так цікаво. Крім того, я
одного разу спостерігав спарювання удавів і без будь-якої попередньої стимуляції.

Вагітність
у райдужного удава триває близько п’яти місяців. При цьому в перший місяць самка
повинна через кожні 3-4 дні отримувати повноцінний корм (зазвичай змій годують раз на
два тижні). Потім вона повністю відмовляється від їжі, поки не народить. Пологи (а
всі удави – живородні, точніше яйцеживородні) тривають близько двох годин. На
світ з’являються малюки від 24 до 3.1,5 сантиметра довжиною, вагою від 15,5 до 20,5
грама. У змійок є великі жовткові мішки, з якими вони з’єднані
пуповинкою. Перший час малюки практично не рухаються. Через добу
закривається пупкова щілину і відпадає жовтковий мішок. Молоді удави починають
харчуватися ще до першої линьки. Стартовим кормом служать дрібні, але вже опушені
миші. Самка, відсадженого від малюків, протягом місяця повинна отримувати посилене
харчування з додаванням кальцієвих препаратів (глюконат кальцію підшкірно або
гліцерофосфат кальцію орально) для заповнення втрат під час вагітності.
При виконанні цих умов ваш веселковий удав буде розмножуватися щорічно, а не
раз в 2-3 роки, як у природі.

Новонароджені
Абомей ростуть швидко і до дев’яти місяців досягають довжини 80 сантиметрів. В
віці одного року окремі екземпляри перевищують метрову величину.
Характерно, що самці краще їдять і швидше ростуть. Правда, потім зростання у них
сповільнюється. Самки ростуть не так швидко, але інтенсивний ріст у них триває
довше. У мене піврічний самці мали довжину 58-67 сантиметрів, а самки
50-55. До 8 місяців самці зросли до 76-83 сантиметрів, самки до 73-77. До року
довжина тих і інших вирівнялась і була близько метра, а в подальшому самці стали
відставати в рості.

Всі
райдужні удави незалежно від підвидовому приналежності при народженні мають
досить яскраве забарвлення. На сірому фоні виділяються світлі плями і
темно-коричневі смуги з помаранчевою облямівкою. З боків йдуть темні
“Вічка”. Центральамеріканскій підвид Ec maurus до року втрачає яскравість і строкатість.

Слід
зазначити, що райдужний удав володіє рідкісною для змій здатністю змінювати свою
забарвлення залежно від часу доби.

Подібну
з Абомей біологію мають звичайні удави Boa constrictor і
острівні родичі Абомей – кубинські удави Epicrates angulifer.


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: