Заєць



заєць Зайці-русаки – початково степові тварини, поширені в Європі, Передній і Малій Азії та Північній Африці. Найбільше їм до вподоби пересічена місцевість з луками, полями, перелісками і заростями чагарнику. На жаль, у багатьох місцях ці звірята з’являються все рідше, ймовірно, через зміну їхнього середовища існування. Хоча в інші роки зайців буває багато. Такі коливання чисельності зайців можна пояснити їх плодючістю – зайчихи приносять дитинчат 3-4 рази на рік. Погода теж впливає на зайців, особливо на долю першого, березневого приплоду, який не завжди виживає. Зайчатам потрібна тепла і суха весна.

У північноамериканських пустелях живе мексиканський заєць. Вуха у нього самі довгі – до 189% від довжини голови. Через них відбувається віддача тепла. У холодних місцевостях її доводиться скорочувати, а в пустелях, навпаки, збільшувати. Близький родич русака – європейський дикий кролик (Oryctolagus cuniculus). У нього сірувато-бурий хутро, а на більш коротких, ніж у русака, вухах немає чорних кінчиків.

Заяц
Заєць-русак

Зайця-русака і всіх його родичів зоологи об’єднали в загін Зайцеподібні. У всьому світі він налічує 58 різних видів. Зайці живуть на всіх континентах.

Темного звірка, що живе серед снігів і льодів, відразу подивіться хижаки. Тому зайцеві-білякові доводиться пристосовуватися. Влітку він сірувато-бурий, а взимку майже білий, чорними залишаються лише кінчики вух і очі. Подібним же чином маскується і його близький родич – американський, чи малий, біляк (L. americanus). Хоча біляк в основному нічна тварина, в тундрі взимку він не спить і вдень.
В лісосмузі на початку весни зайці також нерідко виходять на годівлю задовго до заходу сонця. Харчування біляків суттєво різна по сезонах. Влітку вони поїдають різноманітні трав’янисті рослини, вважаючи за краще бобові. Охоче їдять хвощі і підземні бесшляпочние гриби (оленячий трюфель), які викопують.

Заяц
Заєць-біляк взимку Заєць-русак (Lepus europaeus)
Величина Довжина тіла 50-70 см, хвоста – 7-12 см; маса 2,5-7 кг Ознаки Довгі вуха з гострим кінчиком, довгі задні ноги; хутро жовтувато-бурий, з каштановим відливом; хвіст зверху чорний, знизу білий Харчування Трави , кора, нирки і гілки чагарників і дерев Розмноження Вагітність 42-43 дня; 2-4 дитинчати в одному приплоді, вага при народженні 90-150 г; 3-4 приплоду в рік Житла Луга і поля; вся Європа, крім Ісландії, Здебільшого Ірландії і Скандинавського півострова, великі райони Азії; завезений у Північну і Центральну Америку і до Австралії

Заєць-біляк (L. timidus)
Величина Довжина тіла 45-69 см, хвоста – 3-10 см; маса 2,5-3 кг Ознаки Влітку хутро зверху сірувато-бурий, знизу сіро-білий; чорні кінчики вух; взимку хутро майже весь білий; темні очі Харчування Трава, гілки, кора і нирки чагарників Розмноження Вагітність 50 днів; двічі на рік народжуються 2-4 дитинчати; вага кожного новонародженого 70-130 г Житла В Альпах зустрічається на висоті 600-3700 м на порослих травою схилах, луках; взимку спускається нижче; на півночі Європи і Азії мешкає в тайзі і тундрі; поширений по всьому Крайній Півночі Євразії


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: