Леопард



Леопард , або, як його називають у нас, барс, – велика кішка, побачити яку дуже нелегко. Ареал леопарда досить великий, перевищуючи область поширення будь-якого іншого представника сімейства котячих, за винятком пуми. Він населяє велику частину Африки (крім Сахари) і південну половину Азії. У нас він ще до недавнього часу водився на Кавказі, зустріти його також можна в Примор’ї. Він одинак і полює, ховаючись в засідці. Щоб його видобуток не зжерли леви або гієни, він затягує її на дерево. У тих місцях, де леопарди можуть без перешкод полювати, вони активні і вночі, і в денний час. Якщо ж їх переслідують, вони полюють лише ночами.

речі, серед леопардів, правда рідше, ніж у левів і тигрів, з’являються людожери, зате по зухвалості нападів на людину леопарди часом навіть перевершують їх.

Полювання на леопардів пояснити легко – шкури цих великих кішок високо цінуються на міжнародному хутровому ринку. До недавнього часу леопарди належали до улюблених трофеїв мисливців.

Чисельність леопарда повсюдно мала, тому він внесений до Міжнародної Червоної книги. Амурський леопард (P. pardus orientalis), що зустрічається на Далекому Сході, до 1973 року мав чисельність всього 20-25 особин. Переднеазиатского леопарда (P. pardus ciscaucasica), що живе на Кавказі, і того менше – не більше 10 особин.

Леопарди
Подібно кішці леопард прекрасно лазить по деревах, часто вважаючи за краще відпочивати на товстих гілках
Леопард (Panthera pardus)
Величина
Довжина тіла самця 1,9 м разом з хвостом (1 м); самки – 1,4 м; маса самця 45-85 кг, самки 35-50 кг
Ознаки
Забарвлення зверху жовтувато-бура, знизу світлішою; чорні плями, суцільні і у вигляді кілець, чорний кінчик хвоста
Харчування
Полює на ссавців розміром до антилопи, а також на птахів, змій і черепах
Розмноження
Самки бувають готові до запліднення через кожні 20-50 днів; вагітність 90-112 днів; 1-6, частіше 2-3 дитинчати в одному посліді
Місця проживання
Живе всюди, від пустелі до вологого тропічного лісу, від рівнин до високогір’я; великі території Африки, Центральної і Південної Азії, але всюди став рідкісним видом

Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: