Водні властивості і водний режим грунтів



Вода – один з найважливіших факторів родючості грунтів і врожайності рослин. Оптимальний розвиток рослин і життя грунтових мікроорганізмів можливі тільки при достатній вологозабезпеченості грунтів. Для утворення однієї частини органічної речовини рослини витрачають від 200 до 1000 частин води і більше. Кількість води, що витрачається на створення одиниці сухої речовини за вегетаційний період, називається Транспіраціонний коефіцієнтом. У процесі фотосинтезу вода разом з діоксидом вуглецю – первинне джерело освіти органічної речовини рослин. У воді розчиняються поживні речовини, які з грунтовим розчином надходять в рослини. Рослини містять до 95% води.

З наявністю води в грунті пов’язані процеси вивітрювання і грунтоутворення, а також фізико-механічні властивості грунту. Формування грунтового профілю обумовлено пересуванням з водою мінеральних та органічних сполук.

Виключно важливе значення має вивчення водного режиму з метою отримання стійких урожаїв сільськогосподарських культур.

Великий внесок у вивчення стану води в грунті та взаємовідносин між водою, грунтом і рослиною внесли А. А. Ізмаїльський, Г. М. Висоцький, С. М. Богданов, А. Ф. Лебедєв, А. А. Роде, Н. А. Качинський, С. І. Долгов та ін


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: