Воробей будинковий



Девіз різноманітності осіняв всі етапи еволюції горобців, початок якої
відокремлене від нашого часу майже на 30 мільйонів років. За зовнішності і
за своїми біологічними особливостями горобці різних видів сильно відрізняються
один від одного і часом дуже нагадують представників інших, зовсім
не споріднених їм груп зерноядних птахів: в’юрків, вівсянок і навіть жайворонків.
Їдять горобці майже все, що дозволяють їм власні габарити: пильовики
і зав’язі квітів, нирки дерев і чагарників, насіння трав’янистих рослин,
ягоди вишні, черешні, винограду, комах – аж до великої сарани,
всілякі залишки зі столу людини. Вражаюче різноманітні форми
суспільного устрою у горобців різних видів, взаємини шлюбних
партнерів, способи поділу обов’язків подружжя на терені виховання
потомства. Вражає і різноманітність місць проживання виробів: вони живуть
і в жарких пустелях, вирощуючи пташенят в сорокаградусну спеку, і в холодних
високогір’ях, де їм доводиться оберігати потомство від постійних денних
холодів і нічних заморозків. Крім жайворонків, серед всіх зерноядних
птахів лише горобці пристосувалися до життя в абсолютно рівних і безлісних
степах, де притулками для них стали нори численних в цих місцях
гризунів.

Нарешті, горобці належать до тих небагатьох видів пернатих, які
стали нашими постійними сусідами на міських і сільських вулицях. Область
проживання цих птахів простягнулася від мису Доброї Надії в Африці до Сінгапуру
в Південно-Східній Азії. Можна лише гадати, що спонукало горобців, що мешкають
в різних кінцях цього величезного простору, незалежно один від одного
розлучитися з споконвічними місцями проживання і перебратися на проживання
ближче до людей. Будинкові і польові горобці мирно уживаються один з одним
в невеликих селищах, але явно оскаржують між собою право на прописку
у великих містах. Майже всюди в Росії істинними городянами є
будинкові горобці , а на частку польових горобців залишилися головним чином
парки і сквери. На Далекому Сході і на Сахаліні будинкових горобців немає,
і у великих містах тут прописані виключно польові горобці. При
виборі місця для влаштування гнізда міські горобці, як польові, так
і будинкові, виявляють досить неабияку фантазію. Гнізда знаходили в
пічних трубах і під шифером дахів, за наличниками вікон, в плафонах вуличних
світильників, навіть на гратах вентиляційних шахт в метро.

Что їдять воробьі?
Домовик горобець (самка)

Птенци воробья
Воробей (самець)

Что їдять воробьі?
Польові горобці

Как виростити воробья?
Польовий горобець

  • У будинкових горобців широко поширена подружня невірність.
    Порівняння нуклеотидних послідовностей ДНК у ембріонів, пташенят
    і вигодовують їх дорослих показало, що близько 30% самців насиджують
    щонайменше одне яйце, запліднене іншим самцем, і до 40%
    самців старанно вигодовують хоча б одного нерідного пташеня.
  • Максимальна ймовірність запліднення у самок будинкового горобця
    припадає на тиждень напередодні яйцекладки. Самці розпізнають таких самок
    навіть у польоті і буквально не дають їм проходу, роблячи індивідуальні
    і колективні сексуальні атаки при кожній нагоді. При нападі
    самки борються, як гладіатори, і найчастіше залишають гвалтівників
    з носом.
  • незнищенна схильність самців будинкового горобця до багатоженства
    штовхає їх на непорядні вчинки, на зразок вбивства пташенят в сусідніх
    гніздах в розрахунку на те, що залишився без потомства самець кине
    розорене гніздо, а самці нічого не залишиться, як відповісти взаємністю
    підступному сусідові.
  • За сезон пара будинкових горобців навіть в помірних широтах встигає
    виростити до трьох виводків, а деякі самки, змушені заповнювати
    загиблі кладки, зносять до п’яти повних комплектів яєчок. Польовим горобцях
    вдається виростити по два виводка навіть у Заполяр’ї.
  • Будинкові горобці збираються на ніч великими спільнотами.
    У теплу погоду вони ночують у кронах дерев, а взимку в сільській місцевості
    - В тваринницьких фермах, цехах птахофабрик і зерносховищ, куди
    на ніч збираються сотні птахів. У місті горобці ночують переважно
    поодинці в постійних індивідуальних сховищах на лоджіях, горищах,
    за карнизами вікон.
  • Самки польового горобця дають жорстокий відсіч всім спробам насильницьких
    посягань на свою честь, проте нишком плетуть складні інтриги
    з сусідами-самцями. У результаті законне подружжя нерідко, нічого не підозрюючи,
    адресують батьківську турботу абсолютно чужим пташенятам.
  • Вилуплення пташенят польового горобця іноді розтягується
    на 2-3 дня, що веде до помітних відмінностей в розмірах і масі пташенят.
    На четвертий-п’ятий день життя старші пташенята випереджають молодших за
    масі майже вп’ятеро, безцеремонно відштовхують їх в сторону при отриманні
    корми і врешті-решт затоптують смерть.

  • Оставить комментарий

    Ім’я: (Обязательно)

    eMail: (Обязательно)

    Website:

    Comment: