Сичик горобиний, сич мохноногий



мохноногий сич і горобиний Сичик – мешканці дрімучих старих ялинників
тайгового типу, які ростуть біля невеликих лісових річок, озер, по
околиць мохових боліт. Цим хижим карликам припали до душі таємничий
напівтемрява, тиша і вогкість ялинових хащах, де неприступними барикадами
громадиться бурелом, з кострубатих гілок спадають сизі полотна лишайників
і вічнозелені мохи пухнастою ковдрою вкривають Комлєв вікових дерев.
Все життя цих сичів протікає в лісах: вони ніколи не вилітають на відкриті
простору, і ніхто з лісових пернатих не може зрівнятися з ними
у здатності служити яскравим і точним втіленням всіляких образів
нечистої сили. З особливим блиском грає відповідну роль мохноногий
сич. Місця він вибирає чудово похмурі і розбійні, в повітрі ковзає
безшумно, погляду є з лякаючою несподіванкою, а своєю незвичайною
для птиці, майже квадратною головою виразно нагадує молодого чортика,
у якого вже позначилися горбки на місці майбутніх ріжків.

горобиний Сичик теж хороший, але голова у нього цілком пташина – кругла,
та й живе він в місцях посветлее і веселіше. Всюди в північній смузі
лісів Росії сичі не є рідкісними. Але зустріти їх вдається нечасто,
навіть незважаючи на властиву їм крайню довірливість і, більше того,
відоме цікавість до людини, нерідко спонукає птахів підлітати
до людей і довго їх розглядати. Вся справа в строго нічному образі
життя сичів, що вилітають на полювання лише в непроглядній темряві. Списки мисливських
трофеїв і прийомів полювання мохноного сича і гороб’ячого Сичик виглядають
майже однаково, незважаючи на різні вагові категорії: 120-180 г у першого
і всього лише 60-80 г у другого. Основним кормом їм повсюдно служать
руді лісові полівки, землерийки і дрібні півчі птахи, яких сичі
ловлять прямо в дуплах. Лісові миші також потрапляють їм в кігті, але ці
звірки набагато швидше і «кмітливим» полівок, так що на столі
у злих лісових карликів довгохвості бувають рідко. Полюють сичі майже
виключно із засідки, перелітаючи час від часу з одного місця на
інше, якщо видобутку довго немає. Перед трапезою горобині Сичик на відміну
від інших сов ретельно обскубують спійманих птахів, а з звірків знімають
шкурки, в які потім акуратно загортають недоїдені залишки.
Сич
Горобиний Сичик

Содержаніе сичіка
Горобиний Сичик

 Скільки років живе сич?
Мохноногі сичі

  • У кладці сичів обох видів не більше 4-7 яєць. Самки насиджують
    їх 25-27 днів і сидять настільки завзято, що не звертають уваги навіть
    на постукування по стовбуру дерева, а при нагоді їх можна взяти з кладки
    руками. Совенята покидають дупло через місяць після вилуплення.
  • Самки гороб’ячого Сичик відразу після вилуплення пташенят виробляють
    в гнізді генеральне прибирання, викидаючи шкаралупу, пір’я та інше сміття,
    який добре помітний і може служити дороговказом при пошуку гнізд.
  • Горобині Сичик ведуть строго осілий спосіб життя і ніколи,
    за винятком періодів жорстокої без харчів, не залишають одного разу обраних
    ділянок. Взимку пара горобиних Сичик регулярно використовує ділянку
    площею близько півтора квадратних кілометрів. Кожен Сичик відвідує
    кілька дупел, що вживаються як столові, склади провізії або спальні.
  • Восени, коли вже полягла побита заморозками трава, але ще немає
    снігу, коли після благодатного літа ліс кишить гризунами і пташки,
    горобині Сичик займаються заготівлею корму про запас, складаючи видобуток
    в дупла. В одній коморі може виявитися два-три десятки тушок, але
    знаходили і вісімдесят.
  • мохноногого Сичу для гніздування потрібні досить поместітельни
    притулку. Дупла великого строкатого дятла йому замалі, а ось більш крупного
    чорного дятла-желни – в самий раз. Біда лише в тому, що Сичин благодійників
    в лісах стає все менше і менше. Допомогти справі можна за допомогою
    штучних дуплянок.
  • Самці мохноногого сича нерідко вступають у шлюб з двома самками.
    Відстань між гніздами таких самок може скласти від 600 м до
    3 км, і найчастіше самки навіть не здогадуються про багатоженство свого
    дружина.
  • Шлюбне пожвавлення у мохноногих сичів спостерігається вже в кінці
    лютого, а в березні-в повному розпалі токування. Розсівшись у обраних
    дупел, самці оголошують нічний ліс закличними трелями, у відповідь на які
    нерідко можна почути характерні трискладові крики самок.

  • Оставить комментарий

    Ім’я: (Обязательно)

    eMail: (Обязательно)

    Website:

    Comment: