Клести



Птахи з вродженими аномаліями у будові дзьобів зустрічаються в природі нерідко.
Невичерпне розмаїття довкілля дає шанс кожному каліці. Каліцтво щелеп можна звернути і на власну користь, якщо знайти їм правильне застосування. Приклад клестов є в цьому сенсі одним з найбільш надихаючих. Їх потворні, довгі, викривлені
щелепи виявилися неперевершеним за своєю ефективністю інструментом
для вилучення насіння з шишок сосни, ялини та модрини. Однак хрестоподібна
форма дзьоба нітрохи не заважає Шишкар будувати гнізда, годувати пташенят,
утримувати в чистоті оперення. Розмноження клестов в основному приурочено
до того часу, коли відкриваються шишки, і найчастіше їх гнізда знаходять
з лютого по квітень. При достатній кількості корму Шишкар здатні
до розмноження круглий рік. Чисельність клестов повсюдно схильна
різким коливанням, наступним за такий же різкими змінами врожайності
сосни та ялини на значних площах. Тому Шишкар змушені то і
справа кочувати з місця на місце, і якщо в один рік вони були надзвичайно
численні, то вже на наступний рік у цьому ж районі можна не зустріти
ні одного птаха. Велику користь діяльність клестов приносить білкам,
бо шишкар витягує з зірваної шишки не більше 8-10% насіння,
після чого кидає її на землю і летить за новою. Лежачі на землі так
звані «кислі» шишки не розкриваються, насіння з них не висипаються,
і білки можуть вживати їх в їжу ще роки три.
Как видобуває корм клест?
Білокрилий шишкар (самець)

Клест сосновік
Шишкар шишкар (самець)

Клест
Шишкар шишкар (самка)

птахіва клест
Шишкар шишкар (пташеня)

птахіви клісти
Клecт-cocновік (самка)

Клест
Клecт-cocновік (самець)

  • Білокрилий шишкар – найменший. Він найбільш численний
    в лиственничной тайзі Західному і Східному Сибіру. Чисельність, характер
    кочівель і терміни гніздування цих птахів на одній і тій же території
    постійно змінюються в залежності від врожаю насіння модрини.
  • Самки шишкар шишкар будують гнізда на високих ялинах, що стоять у полян
    або уздовж лісових доріг і просік. Зазвичай вони споруджують їх на висоті
    не менше восьми метрів від землі, в розвилці гілок у стовбура або на
    потужних бокових лапах. Гніздо виготовляється у вигляді чаші з тонких
    ялинових гілочок, моху і шматочків лишайників.
  • Пташенята шишкар шишкар залишають гніздо в тритижневому віці.
    Їх дзьоби в цей час мають правильну конусоподібну форму, а щілина між
    щелепами ще тільки намічається. Це не заважає їм проявляти інтерес
    до шишкам, проте лише через місяць перехрестя дзьоба придбає ту
    форму, яка дозволить видобувати насіння.
  • Клест шишкар приносить пташенятам корм рідко: зазвичай раз на годину-півтори.
    Своєрідне пристрій дзьоба вельми ускладнює процедуру передачі
    корму. Дорослий шишкар не вставляє свій дзьоб у відкритий дзьобик пташеня,
    як це роблять інші птахи, а, нахилившись, упускає грудочки їжі,
    цілячись в рот голодному нащадкові. Промах годувальника не бентежить-он підбирає
    загублений грудочку з дна гнізда і повторює спробу.
  • шишкар – єдиний з клестов заселив гірські смерекові ліси
    Кавказу і Тянь-Шаню, де його гнізда знаходили на висоті 2800 метрів
    над рівнем моря. В окремі роки пари клестов оселялися на відстані
    всього 50-70 м один від одного, а за чисельністю виходили на перше місце
    серед всіх дрібних птахів, що мешкають в ялинниках. Однак, як і в інших
    частинах ареалу розповсюдження, кількість гніздових пар різко змінюється
    рік від року.
  • Клест-Сосновиков – в ряду родичів самий великий, дзьоб його відрізняється
    найбільшою масивністю і міцністю. Улюблені місця перебування -
    сухі старі соснові ліси, але цілком терпимо він ставиться і до змішаних
    сосново-ялиновим насадженням. Іноді цей шишкар зустрічається навіть в сосняках,
    виростають на болотах.
  • Період насиджування у клестов-Сосновиков нерідко збігається
    з тридцятиградусний морозами. Насиджують кладку самки відлучаються
    від гнізд вкрай рідко, отримуючи досить корму від своїх чоловіків.
    Шишкар феноменально стійкі до холоду і явно не бояться ангіни: якось
    в кінці січня в Якутії орнітологи мали можливість насолоджуватися
    дзвінким і азартних співом білокрилих клестов, які виступали в передранкових
    сутінках на морозі -57 ° С!

  • Оставить комментарий

    Ім’я: (Обязательно)

    eMail: (Обязательно)

    Website:

    Comment: