Дятли



Всі дятли – споконвічні лісові жителі, і в мистецтві поводження з деревом
їм немає рівних. Коли «старшина» лісових теслярів чорний дятел-желна
в гонитві за деревними мурахами входить в азарт і береться за справу всерйоз,
навколо фонтаном летять тріски, причому досить відчутного розміру – довжиною
до п’ятнадцяти сантиметрів. Зирк – вже готова значна порожнину (зазвичай
приблизно 25 см в довжину і стільки ж в глибину), а сам дятел вже ласує
витягнутими з деревини мурахами та їх лялечками. Подібним же чином
надходять дятли, коли приходить час будівлі дупел під гнізда. Самі
поместітельни квартири влаштовує все та ж желна – найбільший з наших
дятлів. У них глибина дупел досягає півметра, а внутрішній діаметр
17 см.

Улюбленим деревом для дупла все дятли вважають осику з її м’якою деревиною,
схильною серцевинною гнилі. Більшість з них щороку видовбують
собі нову квартиру, передаючи стару до загального фонду лісової житлоплощі
і виступаючи в ролі благодійників по відношенню до пернатим, що зазнають
нужду в дуплах: совам, синяк, крохаля і Гоголя.

Навесні дятли відшукують «звучні» сухі сучки і дзьобами барабанять на
них весільні серенади. У кожного виду своя частота і гучність ударів:
якщо зелений дятел вистукує тихо і несміливо, то шлюбні оголошення
желни нагадують пристрілювання великокаліберного кулемета. Барабанять і
самці, і самки. Навіть після весілля молодята ще довго перестукуватися
один з одним, а в період розділу територій барабанні дробу адресують
один одному конкуренти, що заперечують право на ділянку.

Великі строкаті дятли володіють великим арсеналом способів видобутку їжі.
Вони цілком справляються з довбанням деревини і при нагоді можуть побавитися
жирними личинками комах, що живуть в її товщі, однак частіше задовольняються
простим збиранням, працьовито обшарюючи стовбури і гілки у пошуках
членистоногих. Влітку дятли поїдають крихітних попелиць і навіть, набиваючи ними
повний дзьоб, тягають цей цілком дієтичний корм пташенятам. Але їхній головний
навик по частині харчування полягає в умінні видобувати насіння з шишок. Саме
від урожаю ялини і сосни залежить в зимову пору благополуччя великих строкатих
дятлів. У неврожайні роки їм доводиться кочувати в пошуках тих місць,
де хвойні дерева плодоносять рясно. Однак при гарному врожаї дятли
всю зиму живуть на постійних ділянках і звичайно не відлітають далеко від
звичних «кузень» – імпровізованих «верстатів» для оброблення шишок.
Цей верстат являє собою тріщину в корі, розщеплений кінець сучка
або вузьку розвилку міцної галузі, в яких закріплюється оброблювана
шишка. У кожного птаха буває три-чотири улюблені кузні, під якими
за зиму скупчуються сотні спустошених шишок.

У сімейному житті великих строкатих дятлів панує беззаперечний матріархат.
Самці – класичні підкаблучники: боязкі, безмовні і працьовиті.
По відношенню до них самки ведуть себе як наглядачі на плантації і
споглядати спокійно сидять без діла рабів-самців не можуть. Якщо немає
можливості підключити чоловіка ні до чого путнього, вони намагаються хоч поганяти
його всмак, щоб «життя медом не здавалася”. Взимку самки захоплюють
найкращі ділянки, а з приходом весни приймаються за переділ територій.
Самці в битвах не беруть участь і лише озвучують їх невпинним барабанним
боєм. Розігнавши суперниць, самка задає неабияку трепку самця, щоб відразу
покінчити з весільними формальностями, показати, хто в домі господар
і чим дружину слід зайнятися. Він, власне, і так знає, що довбати
дупло доведеться самому: дружина прийде на допомогу лише під кінець роботи.
Насі-ня кладки – теж переважно чоловіче заняття, особливо
по ночах. А годувати пташенят самка допоможе, але лише спочатку.

А от у малих строкатих дятлів подружні відносини будуються на принципах
рівності. Подружжя кілька років живуть пліч-о-пліч на постійній території,
яку разом захищають. Дупло вони довбають теж на рівних. І в догляді
за кладкою беруть участь обидва партнери: вдень насиджують її по черзі, а
вночі – самець. Самка в цей час спить поруч, причепившись кігтиками
до однієї з внутрішніх стінок дупла.

Дятел
Трипалий дятел (самець)

Дятел
Вертишійка

Дятли
Великий гострокрилі дятел

Дятел
Зелений дятел (самець)

Дятел
Желна, або Герні дятел (самець)

Дятел
Малий гострокрилі дятел

Доклад про дятла
Сивий дятел

Дятел
Білокрилий дятел

Дятел
Малий строкатий дятел (самець і самка)

Дятли
Великий строкатий дятел (самка)

Дятел
Великий строкатий дятел

  • Трипалі дятли годуються комахами, що живуть під корою
    і в деревині. Вони часто влаштовують дупла в сухих стовбурах і навіть в
    пнях. Були випадки, коли знаходили дупла зі входом на висоті менше
    півметра від поверхні грунту.
  • вертишейки поселяються в готових дуплах. Користуючись перевагою
    в розмірах, вони часто захоплюють дупла мухоловок, синиць, горихвосток
    і, не маючи звичаю будувати гнізда, відкладають яйця прямо на роздавлену
    кладку або загиблих пташенят першопоселенців.
  • Якщо зазирнути «в гості» до насиджує кладку вертишейки,
    вона витягне шию і почне ритмічно рухати нею з боку в бік.
    Ці рухи тіла в поєднанні з гучним шипінням і змієподібна забарвленням
    при не дуже яскравому освітленні в дуплі зазвичай відбивають охоту до продовження
    знайомства.
  • Великий гострокрилі дятел – рідкісний вид, що населяє переважно
    дубові ліси з домішкою кедра, що виростають на схилах сопок Уссурійського
    краю.
  • За допомогою довгого (до 20 см) і липкого мови зелений дятел
    витягує комах із самих вузьких і звивистих ходів в деревині
    і мурашниках.
    Желна чинить так само, але кінчик язика в неї до того
    ж гострий і зазубрений на манер гарпуна.
  • Зелений дятел харчується майже виключно мурахами, їх личинками
    і лялечками. Батьки приносять корм до гнізда не частіше одного разу на
    годину і відригують доставлених в зобу комах маленькими порціями,
    що дозволяє батькам за один раз одяглися їжею всіх нащадків.
  • желна, що принесла корм, спускається у глибоку шахту дупла
    дзьобом вниз, відригує їжу з зоба собі в дзьоб і торкається ним
    до дзьобам сліпих пташенят, які тут же пробуджуються і розорюють
    роти.
  • Самки сивого і зеленого дятлів видовбують дупла самостійно.
    Спеціальної вистилки в гнізді не буває: 9-10 чисто-білих яєць відкладаються
    на дрібну тріску, що скупчилася на дні. В насиживании кладки і вигодовуванні
    пташенят беруть участь обидва партнера.
  • Малий гострокрилі дятел – найменший. Він менше горобця
    і важить всього 20 г. Самки трохи більші за самців. Харчується цей дятел
    комахами, яких збирає з поверхні гілок і стовбурів дерев,
    а довбанням займається лише при споруді дупла, вибираючи загниваючі
    і уражені грибами стовбури верби та вільхи.
  • Малий строкатий дятел рідко живе в сьогоденні великому лісі. Набагато
    частіше його можна зустріти в верболозі або заростях папороті, що росте в сирій
    долині лісової річечки або на березі озера. Тут завжди можна знайти
    зотлілі на корені остови дерев, в м’якій зруйнованої грибами деревині
    яких і видовбують свої дупла дятли.
  • Малий строкатий дятел довбає дерево з частотою приблизно 280
    ударів в хвилину. Добування комах з-під кори і з деревини він
    чергує з їх збиранням з гілок і з поверхні стовбурів.
  • Білокрилий дятел – характерний мешканець тугайних і галерейних лісів,
    оздоблюють берега річок в пустелях. Проникає він далеко в піщані
    зони по саксаульниках, що виростають в пониженнях між барханних
    грядами. Видовбування дупла тут – тяжка праця, бо деревина у
    саксаулу тверда до надзвичайності.
  • У розпал зими великий строкатий дятел за восьмигодинний світловий
    день майже 5:00 приділяє довбання шишок. Майже годину йде на
    те, щоб вибрати відповідні шишки, зірвати їх і встановити в кузнях.
    Решту часу приділяється відпочинку, чищенні оперення, охороні ділянки.
    Польоти займають всього 4-5 хвилин.
  • При раздалбліваніем шишки великий строкатий дятел робить приблизно 130
    ударів в хвилину. Для обробки однієї соснової шишки потрібно близько
    600, а ялинової -1600 ударів. Щоб прогодуватися, за день дятлові необхідно
    нанести 37000 ударів дзьобом.
  • Великі строкаті дятли круглий рік ночують в дуплах, причому
    одного разу обраного притулок птах використовує дуже довго. Сплячий дятел
    іноді утримується за допомогою лап на внутрішній стінці і при цьому
    майже не стосується дна. Взимку температура в дуплі у дятла на 6-8 ° вище,
    ніж зовні.

  • Оставить комментарий

    Ім’я: (Обязательно)

    eMail: (Обязательно)

    Website:

    Comment: