Беркут



Беркут по справедливості вважається уособленням величі і могутності клану пернатих хижаків. Основний спосіб полювання, прийнятий на озброєння беркутом, вистежування видобутку з висоти, як правило, в ширяючим польоті і чарівна атака з піднебесся. Атакуючий хижак складає крила і каменем обрушується
на жертву, не залишаючи їй ні найменшого шансу. Мисливець важить до шести
з гаком кілограмів, і в лапах у нього укладено стільки сили, що добре
навчений ловчий беркут здатний в буквальному значенні слова скрутити шию
молодому вовкові. Іноді беркут підстерігає здобич, сидячи на вершині скелі
або на високому дереві. Вибравши момент, птиця кидається навздогін за жертвою,
проносячись низько над землею і швидко набираючи швидкість. Політ беркута
з плавними помахами величезних крил виглядає з боку неквапливим,
проте втекти від хижака не зможе навіть прудконогий джейран. Іноді
жертва нападу заздалегідь зауважує мчить орла і встигає відскочити
в сторону. Але невдача першої атаки нітрохи не бентежить мисливця, навіть
якщо після промаху він, перекидаючись, валиться на землю. Бійцівських якостей
беркуту не позичати. Бій триває на землі. Миттєво схопившись на
ноги, беркут знову кидається на жертву, намагаючись широко розсунутими
крилами обмежити їй простір для маневру. Головне – дотягнутися
до жертви хоча б однією лапою і перейти до рукопашного бою.
Вирватися з беркутіних кігтів майже неможливо. Іноді самець і самка полюють
разом – тоді промах одного партнера тут же виправляє інший. Часто
один беркут займає місце в засідці і уважно стежить за тим, як
інший методично прочісує місцевість, полохаючи тварин. Беркут поширений
по всій лісовій зоні і у всіх гірських системах Росії. Він демонструє
здатність пристосовуватися до гніздування в найрізноманітніших умовах:
від оточених лісом боліт до альпійського високогір’я. Для полювання йому
необхідні великі відкриті простори, для відпочинку та гніздування
високі дерева або скелі. На рівнинах беркути найчастіше поселяються
на порослих лісом сухих грядах серед боліт з рідкісними низькорослими соснами
або модринами, великими відкритими просторами. Раціон цього
орла відрізняється різноманітністю. Жертвами беркутів стають телята косуль
і оленів, зайці, лисиці, бабаки, ховрахи, куріпки, улар, тетерева, гуси,
качки, чаплі, лиски. Не гребує король хижаків і дрібної дичиною. Взимку
він часто годується падаллю. У європейській частині Росії беркут дуже рідкісний,
а в густо населених людьми центральних областях випадки гніздування
просто поодинокі. Найбільш часто беркутів можна зустріти в Якутії, Тиві
і Забайкаллі, але і тут сусідні житлові гнізда розташовуються не ближче
10-15 км один від одного. Причини неухильного і повсюдного зниження
чисельності беркутів кореняться в зменшенні кількості великої дичини
і повільному темпі її відтворення. Вперше беркути виводять пташенят
лише на четвертому-п’ятий рік після народження, і за сезон в кращому випадку
парі вдається виростити одного орляти. Найсильніший вплив на поширення
і гніздування цих царствених птахів надає присутність людей – цього
беркути рішуче не виносять.
Беркут
Беркут (молода птиця)

Беркут птахіва
Беркут (самка з пташеням)

Беркут
Беркут

Беркут птахіва
Беркут з видобутком

  • Дорослий беркут суцільно пофарбований в однотонний темно-бурий колір,
    і лише на голові у нього є «шапочка» з золотистих пір’я. У молодих
    птахів, цілком здатних, проте, брати участь в розмноженні, забарвлення
    більш строката завдяки яскраво-білим плямам на хвості і крилах. Відмінності
    у віці і забарвленням зовсім не перешкоджають об’єднанню птахів в шлюбні
    пари.
  • Гнізда беркута, складені в лісі на деревах з товстих, довгих
    сучків і дрібних гілок, досягають з роками двометрового діаметру і
    висоти до 5 м. У горах беркути нерідко відкладають яйця на чисто символічну
    підстилку на плоскій вершині якогось невисокого пагорба.
  • Беркути відкладають одне-два яйця, насиджує які виключно
    самка. Самець в цей час зайнятий тим, що регулярно годує квочку.
    Коли вилупляться пташенята, самка буде невідлучно перебувати при них,
    роздираючи принесену самцем дичину на маленькі шматочки і наділяючи ними
    своїх хижих нащадків.
  • Шлюбні партнери у беркута не розлучаються все життя і на більшій
    частині ареалу осіло живуть на постійному ділянці, переміщаючись по площі
    в кілька десятків квадратних кілометрів.
  • У Казахстані і Киргизії беркут здавна служить улюбленою
    ловчої птахом для національного виду верхової полювання на зайців, бабаків,
    лисиць, сайгаків і вовків. Дресирування беркута, взятого пташеням з
    гнізда, займає багато часу, але згодом господар буває винагороджений
    сторицею.
  • У європейській частині Росії беркути відкладають яйця вже в березні.
    Насиживание займає від 43 до 45 діб, пташенята залишаються в гніздах
    майже 80 днів, але й після вильоту ще довго тримаються разом з батьками,
    поволі осягаючи необхідні для самостійного життя мисливські
    навики.

  • Оставить комментарий

    Ім’я: (Обязательно)

    eMail: (Обязательно)

    Website:

    Comment: