Клести

Птахи з вродженими аномаліями у будові дзьобів зустрічаються в природі нерідко.
Невичерпне розмаїття довкілля дає шанс кожному каліці. Каліцтво щелеп можна звернути і на власну користь, якщо знайти їм правильне застосування. Приклад клестов є в цьому сенсі одним з найбільш надихаючих. Їх потворні, довгі, викривлені
щелепи виявилися неперевершеним за своєю ефективністю інструментом
для вилучення насіння з шишок сосни, ялини та модрини. Однак хрестоподібна
форма дзьоба нітрохи не заважає Шишкар будувати гнізда, годувати пташенят,
утримувати в чистоті оперення. Розмноження клестов в основному приурочено
до того часу, коли відкриваються шишки, і найчастіше їх гнізда знаходять
з лютого по квітень. При достатній кількості корму Шишкар здатні
до розмноження круглий рік. Чисельність клестов повсюдно схильна
різким коливанням, наступним за такий же різкими змінами врожайності
сосни та ялини на значних площах. Тому Шишкар змушені то і
справа кочувати з місця на місце, і якщо в один рік вони були надзвичайно
численні, то вже на наступний рік у цьому ж районі можна не зустріти
ні одного птаха. Велику користь діяльність клестов приносить білкам,
бо шишкар витягує з зірваної шишки не більше 8-10% насіння,
після чого кидає її на землю і летить за новою. Лежачі на землі так
звані «кислі» шишки не розкриваються, насіння з них не висипаються,
і білки можуть вживати їх в їжу ще роки три.
Как видобуває корм клест?
Білокрилий шишкар (самець)

Читать полностью…

Беркут

Беркут по справедливості вважається уособленням величі і могутності клану пернатих хижаків. Основний спосіб полювання, прийнятий на озброєння беркутом, вистежування видобутку з висоти, як правило, в ширяючим польоті і чарівна атака з піднебесся. Атакуючий хижак складає крила і каменем обрушується
на жертву, не залишаючи їй ні найменшого шансу. Мисливець важить до шести
з гаком кілограмів, і в лапах у нього укладено стільки сили, що добре
навчений ловчий беркут здатний в буквальному значенні слова скрутити шию
молодому вовкові. Іноді беркут підстерігає здобич, сидячи на вершині скелі
або на високому дереві. Вибравши момент, птиця кидається навздогін за жертвою,
проносячись низько над землею і швидко набираючи швидкість. Політ беркута
з плавними помахами величезних крил виглядає з боку неквапливим,
проте втекти від хижака не зможе навіть прудконогий джейран. Іноді
жертва нападу заздалегідь зауважує мчить орла і встигає відскочити
в сторону. Але невдача першої атаки нітрохи не бентежить мисливця, навіть
якщо після промаху він, перекидаючись, валиться на землю. Бійцівських якостей
беркуту не позичати. Бій триває на землі. Миттєво схопившись на
ноги, беркут знову кидається на жертву, намагаючись широко розсунутими
крилами обмежити їй простір для маневру. Головне – дотягнутися
до жертви хоча б однією лапою і перейти до рукопашного бою.
Вирватися з беркутіних кігтів майже неможливо. Іноді самець і самка полюють
разом – тоді промах одного партнера тут же виправляє інший. Часто
один беркут займає місце в засідці і уважно стежить за тим, як
інший методично прочісує місцевість, полохаючи тварин. Беркут поширений
по всій лісовій зоні і у всіх гірських системах Росії. Він демонструє
здатність пристосовуватися до гніздування в найрізноманітніших умовах:
від оточених лісом боліт до альпійського високогір’я. Для полювання йому
необхідні великі відкриті простори, для відпочинку та гніздування
високі дерева або скелі. На рівнинах беркути найчастіше поселяються
на порослих лісом сухих грядах серед боліт з рідкісними низькорослими соснами
або модринами, великими відкритими просторами. Раціон цього
орла відрізняється різноманітністю. Жертвами беркутів стають телята косуль
і оленів, зайці, лисиці, бабаки, ховрахи, куріпки, улар, тетерева, гуси,
качки, чаплі, лиски. Не гребує король хижаків і дрібної дичиною. Взимку
він часто годується падаллю. У європейській частині Росії беркут дуже рідкісний,
а в густо населених людьми центральних областях випадки гніздування
просто поодинокі. Найбільш часто беркутів можна зустріти в Якутії, Тиві
і Забайкаллі, але і тут сусідні житлові гнізда розташовуються не ближче
10-15 км один від одного. Причини неухильного і повсюдного зниження
чисельності беркутів кореняться в зменшенні кількості великої дичини
і повільному темпі її відтворення. Вперше беркути виводять пташенят
лише на четвертому-п’ятий рік після народження, і за сезон в кращому випадку
парі вдається виростити одного орляти. Найсильніший вплив на поширення
і гніздування цих царствених птахів надає присутність людей – цього
беркути рішуче не виносять.
Беркут
Беркут (молода птиця)

Читать полностью…

Стрижі

У вигляді стрижів ідея польоту, що породила весь світ пернатих, була реалізована з чисто академічною завершеністю. Теоретичні розрахунки переконливо свідчать про те, що з появою стрижів в тривалій історії
еволюції живих літальних апаратів була поставлена крапка. Краще стрижа
літати неможливо. Для більшості птахів політ залишився найважчої
роботою, що вимагає повної мобілізації всіх ресурсів організму. Для стрижів
це нормальний стан і улюблене заняття. Стрижі живуть на льоту:
ловлять і ковтають комах, втамовують спрагу, призначають побачення, справляють
весілля, відпочивають, сплять. Їх гнізда завжди розташовані дуже високо:
так, щоб до них можна було підлітати без перешкод. Стрижі гніздяться в
дуплах дерев і щілинах скель і мають звичай влітати до себе
в будинок з самогубною хвацькістю. Швидкість і траєкторія розраховані
буквально з точністю до міліметра і мілісекунди. Момент гальмування
людина не встигає помітити, тому картина виглядає так, наче птах
на лякаючою швидкості врізається в стовбур і зникає всередині.

Читать полностью…

Воробей будинковий

Девіз різноманітності осіняв всі етапи еволюції горобців, початок якої
відокремлене від нашого часу майже на 30 мільйонів років. За зовнішності і
за своїми біологічними особливостями горобці різних видів сильно відрізняються
один від одного і часом дуже нагадують представників інших, зовсім
не споріднених їм груп зерноядних птахів: в’юрків, вівсянок і навіть жайворонків.
Їдять горобці майже все, що дозволяють їм власні габарити: пильовики
і зав’язі квітів, нирки дерев і чагарників, насіння трав’янистих рослин,
ягоди вишні, черешні, винограду, комах – аж до великої сарани,
всілякі залишки зі столу людини. Вражаюче різноманітні форми
суспільного устрою у горобців різних видів, взаємини шлюбних
партнерів, способи поділу обов’язків подружжя на терені виховання
потомства. Вражає і різноманітність місць проживання виробів: вони живуть
і в жарких пустелях, вирощуючи пташенят в сорокаградусну спеку, і в холодних
високогір’ях, де їм доводиться оберігати потомство від постійних денних
холодів і нічних заморозків. Крім жайворонків, серед всіх зерноядних
птахів лише горобці пристосувалися до життя в абсолютно рівних і безлісних
степах, де притулками для них стали нори численних в цих місцях
гризунів.

Читать полностью…

Воробей монгольський земляний

Круглий рік обителлю монгольським земляним горобцях служить високогірна
кам’яниста степ. Клімат тут вкрай суворий, а рослинність представлена
лише рідкісної, низькорослої травичкою, яка доходить горобцях до колін. Самая
дивовижна біологічна особливість монгольських горобців, по праву
займає центральне місце в ряду їх пристосувань до суворих умов
високогір’я, – їх тісний зв’язок з норами дрібних звірків: пищух, що селяться
в цих місцях численними колоніями. Нори служать горобцях притулком
для ночівель, денного відпочинку та виведення потомства. У порожніх норах нестачі
не буває, особливо навесні і на початку літа, коли чисельність пищух
після важкої зимівлі буває мінімальною.

Читать полностью…

Горобці

По способі життя іспанський горобець знаходиться на тому полюсі спектру соціальних
систем пернатих, де зосереджені види, безроздільно прихильні принципам
колективізму і не мислячі свого існування у відриві від зграї і
колонії. По весні на півдні Середньої Азії багатотисячні мігруючі зграї
«Іспанців» затьмарюють небо і наводять жах на власників посівів озимого
ячменю і проса, що достигають, на свою біду, якраз до часу масового
прольоту ненажерливих птахів, здатних за лічені дні розправитися з
урожаєм.

Читать полностью…

Сичик горобиний, сич мохноногий

мохноногий сич і горобиний Сичик – мешканці дрімучих старих ялинників
тайгового типу, які ростуть біля невеликих лісових річок, озер, по
околиць мохових боліт. Цим хижим карликам припали до душі таємничий
напівтемрява, тиша і вогкість ялинових хащах, де неприступними барикадами
громадиться бурелом, з кострубатих гілок спадають сизі полотна лишайників
і вічнозелені мохи пухнастою ковдрою вкривають Комлєв вікових дерев.
Все життя цих сичів протікає в лісах: вони ніколи не вилітають на відкриті
простору, і ніхто з лісових пернатих не може зрівнятися з ними
у здатності служити яскравим і точним втіленням всіляких образів
нечистої сили. З особливим блиском грає відповідну роль мохноногий
сич. Місця він вибирає чудово похмурі і розбійні, в повітрі ковзає
безшумно, погляду є з лякаючою несподіванкою, а своєю незвичайною
для птиці, майже квадратною головою виразно нагадує молодого чортика,
у якого вже позначилися горбки на місці майбутніх ріжків.

Читать полностью…

Дятел білоспинний

Подружні стосунки у білоспинний дятлів витримані в традиціях домострою.
Пари зберігаються з року в рік і проявляють багаторічну прихильність
до постійних дільницях. У ролі глави сім’ї завжди виступають самці. Господарські
клопоти – в основному доля самок, а участь в подібних справах самців завжди
менш виражене і піддається впливу настрою. Найбільш відчутний їх внесок
в насиживание кладки і вигодовування пташенят.

Читать полностью…

Галки, грак

Граки і галки належать до тих представників пернатих, які з
найбільшим успіхом для себе змогли скористатися корінними перетвореннями
природних ландшафтів, що відбулися під впливом невгамовної діяльності
людей.

Повсюдне зведення лісів, коснувшееся навіть найвіддаленіших тайгових
масивів, неухильне просування на північ і прогресуюче розширення
сільськогосподарських угідь відкрили перед грачами доти небачені
можливості щодо освоєння нових просторів. У степовій зоні, де грачам
раніше не вистачало місць для гніздування, виросли посаджені людиною
лісу, на багато тисяч кілометрів простягнулися лісосмуги, від горизонту
до горизонту розкинулися сільськогосподарські угіддя, забезпечуючи птахів
рясною і різноманітною їжею.

Читать полностью…

Дятли

Всі дятли – споконвічні лісові жителі, і в мистецтві поводження з деревом
їм немає рівних. Коли «старшина» лісових теслярів чорний дятел-желна
в гонитві за деревними мурахами входить в азарт і береться за справу всерйоз,
навколо фонтаном летять тріски, причому досить відчутного розміру – довжиною
до п’ятнадцяти сантиметрів. Зирк – вже готова значна порожнину (зазвичай
приблизно 25 см в довжину і стільки ж в глибину), а сам дятел вже ласує
витягнутими з деревини мурахами та їх лялечками. Подібним же чином
надходять дятли, коли приходить час будівлі дупел під гнізда. Самі
поместітельни квартири влаштовує все та ж желна – найбільший з наших
дятлів. У них глибина дупел досягає півметра, а внутрішній діаметр
17 см.

Читать полностью…