Ящірки, змії, черепахи



Плазуни, або рептилії, володіють усіма необхідними пристосуваннями до наземного існування. Вони зустрічаються навіть за полярним колом, але рідко і тільки 2 види – звичайна гадюка і живородна ящірка. Проте їх поширення за полярним колом дуже обмежено, але подекуди вони заходять в Заполяр’ї (не більше, ніж на 0,5 °).

Какіе змії мешкають на Урале?

Сучасні плазуни є лише залишки багатого і різноманітного світу рептилій, що населяли Землю в мезозойську еру. З багатьох загонів плазунів, відомих по викопних залишках, тільки представники чотирьох дожили до нашого часу. Всього на земній кулі налічують близько 7000 видів плазунів. З них змій близько 2500 видів, ящірок близько 3900 видів, а в решту число видів входять черепахи, крокодили та інші. Близько 140 видів плазунів зустрічається в
РФ. Цікаво, що загін клювоголових представляє лише один вид – Гаттер, що мешкає тільки в Новій Зеландії.

Немає сумнівів, що в далекому минулому, як свідчать численні викопні рештки, цей загін був багато представлений видами.

Найбільш звичайним і всім добре відомим представником класу плазунів є прудка ящірка. Її можна зустріти на лісовій галявині чи на узліссі. На яскраво пригріває сонце містечку, на стовбурі дерева лежить вона, розпластавшись усім тілом, широко розставивши ніжки і заплющивши очі. Погрівшись кілька хвилин, вона приймається за полювання, поїдаючи у великій кількості жуків та їх личинок, в тому числі шкідників лісового господарства. Але як тільки ящірка відчує небезпеку вона тут же сховається серед гілочок хмизу, вересу і зникає в укритті.

Сколько живуть без їжі ящеріци?

Звичайно, ви знаєте, що ящірки – корисні тварини, їх треба берегти. А чи відомо вам, що ящірки належать до самого численного з класу плазунів загону лускатих, об’єднуючого не тільки ящірок, але і змій?

Яких тільки немає в світі ящірок ! У наших лісах мешкають ящірки прудка і живородна, а на півдні країни – зелена довжиною не більше 28 см разом з хвостом. А ось на Мадагаскарі живуть родичі ящірок – карликові хамелеони завдовжки всього 2-3 см з хвостом. Трохи побольнее їх алжирські та марокканські ящеропалие гекони довжиною до 4 см з хвостом і масою до 2 р.

Жівотний світ змії південного Урала

Найбільші ящірки – комодські варани довжиною до 3 м, масою до 165 кг (по масі вони перевершують мадагаскарського хамелеона в 82 500 разів).

Комодський варан – хижа тварина, нападники на диких кабанів, оленів та інших великих тварин. Може нападати і на домашніх тварин – свиней, кіз, собак, курей. Часто варан поїдає і мертвих тварин.

В межах РФ, в пустелях Туркестану і частково Узбекистану живе сірий варан. Це найбільша в
РФ ящірка довжиною до 1,6 м, масою до 3,5 кг. Сірий варан воліє щільні грунти, де риє нори-притулки, в яких проводить жаркі години дня. Веде денний спосіб життя, нападаючи на дрібних гризунів, птахів, ящірок. Бігає досить швидко на піднятих передніх ногах, не торкаючись хвостом землі. Він довго може обходитися без їжі. Таке пристосування корисно для виживання виду в посушливих умовах. Наситившись, варан стає нерухомим.

Захоплений зненацька, сірий варан сичить, роздмухує тіло, б’є хвостом і намагається вкусити переслідувача. У разі переслідування варан тікає і намагається сховатися в норі. Так він рятується від шакалів.

Надзвичайно своєрідну групу плазунів складають змії, від звичайного вужа і звичайної гадюки до тропічних удавів – анаконд і пітонів. На відміну від ящірок у змій немає кінцівок. Кінцівки були втрачені зміями у зв’язку з пристосованістю проживання серед густої трави або каменів.

Деякі ящірки (веретільниця, жовтопузик) позбавлені ніг і пересуваються подібно зміям, з якими їх нерідко плутають. , Невігласи веретеницу навіть вбивають, прийнявши за отруйну змію.

Змії повзають, хвилеподібно згинаючи своє тіло. До такого способу пересування у змії пристосоване довге і гнучке тіло, а також широкі поперечні рухливі черевні щитки, якими тварини можуть чіплятися за нерівності грунту.

Незвичайний зовнішній вигляд, оригінальний спосіб пересування, поведінка змій, нарешті, отруйність багатьох з них давно привертали і привертають увагу людей, викликають живий інтерес до змій. Через незнання багатьох особливостей поведінки змій у народі подекуди побутують пов’язані з цим забобони. Наприклад, ще зустрічаються люди, які вірять, ніби вже може смоктати лежачу корову. Корова, на їхню думку, яку нібито смоктав вже, зменшує удій. В минулому забобонні люди вірили, що серед вужів знаходяться індивіди з «золотою короною». Такі вужі («королівські»), за легендами, заслуговували особливої пошани, бо, якщо такий вже оплюет кого-небудь, той обов’язково помре.

Чем харчуються річкові черепахі

Найбільша в світі змія – анаконда, яка живе в тропічній Південній Америці. Цей удав іноді зустрічається довжиною до 10 м. Але одного разу в Східній Колумбії було виміряно примірник анаконди довжиною 11 м 43 см. Улюблені місця анаконди – заплави, стариці, озера, багнисті болота. Забарвлення приховує змію, коли вона лежить у воді і підстерігає свою здобич – частіше ссавців, що приходять на водопій. Жертвою анаконди бувають і домашні тварини (свині, собаки, качки), коли вони наближаються до води.

Анаконда чудово плаває, пірнає і може досить довго знаходитися під водою. Ніздрі анаконди закриваються клапанами. Завдяки цьому вода не потрапляє їй в рот. У посушливий період ця змія заривається в мул і впадає в заціпеніння до відновлення дощів.

Своєрідно поведінка сильного і великого (довжиною до 2,5 м) синьо-чорного американського вужа – Клеп. Його місцева назва – муссурана. Варто їй виявити слід будь-який, навіть отруйної змії, муссурана спрямовується в погоню. Наздогнавши жертву, вона спритним рухом вистачає її зубами і притискає до землі своїм м’язистим тілом.

Тигровий пітон буває довжиною не більше 6 м. Однак він володіє величезною мускульною силою і здатний задушити кільцями свого тіла таких тварин, як дрібні та середні олені, собаки, свині, мавпи. Велику здобич пітони підстерігають, крадуть, блискавично хапають зубами і, обвивши кільцями тулуба жертву, удавлівают її, а потім заковтують цілком.

Сітчастий пітон відрізняється барвистістю серед представників великих змій. Цей пітон дуже великий – довжиною понад 10 м.

Гігантські змії поширені в тропічних і субтропічних країнах.

У Китаї та Індонезії зустрічаються змії, які без особливих зусиль заповзають вгору по стовбурах пальми. Харчуючись ящірками, пальмова змія місяцями живе на одному і тому ж дереві. А як бути, коли їжа закінчується? Сповзти вниз по гладкому стовбурі пальми змія не може, але голодувати вона не буде: згортається пружиною, швидко випрямляє задній кінець тіла і кидається вниз. У польоті напружується, витягується палицею, розширюючи боки і втягуючи живіт, – тіло змії стає плоским, а знизу виїмчастим, що сприяє більш плавному і сповільненого падіння.

Багато хто з вас, звичайно, чули і читали про черепахах. У пониззі Дніпра, Дністра, Волги, Уралу, в Криму, на Кавказі живе болотна, або річкова, черепаха. Вона живиться водними тваринами. Ця черепаха взимку спить, зарившись в мул.

У напівпустелях Середньої Азії мешкає степова черепаха. На відміну від болотяної вона харчується соковитими наземними рослинами. З настанням літньої засухи, а також зимових холодів степова черепаха впадає в довгу сплячку.

Серед черепах відомі справжні гіганти. Найбільша з них – морська шкіряста черепаха завдовжки до 2 м і масою до 600 кг. Найчастіше вона зустрічається в Атлантичному, Тихому й Індійському океанах і Середземному морі, але дуже рідко. Плаває ця черепаха з великою швидкістю, харчується рибою, кальмарами та іншими морськими тваринами. При небезпеки вона захищається потужними ластами і щелепами. У травні – червні черепаха відкладає яйця на піщаних океанічних узбережжях.

Для відкладання яєць вона ластами викопує глибокі ями-гнізда. Відкладені яйця черепаха ретельно закопує і утрамбовує пісок. Гніздо її настільки глибоко, що практично недоступно для хижаків.

У зеленої, або співай, черепахи тіло завдовжки до 1 м, масою близько 200 кг, рідко до 400 кг. Важкий панцир черепахи, який на перший погляд здається дуже незручним, допоміг проіснувати цьому древньому тварині більше 175 мільйонів років. Правда, панцир черепахи зеленої у воді полегшений, а кінцівки перетворилися в ласти. Черепаха досить швидко плаває, змахуючи ластами, немов птах крилами.

Сьогодні зелена морська черепаха знаходиться на межі зникнення. Потрібні дієві заходи з охорони цього виду, щоб тропічні моря не позбулися своїх звичних мешканців, а люди – найціннішого джерела їжі. Перший крок уже зроблено – морські черепахи занесені в Червону книгу.

На Галапагоських островах Тихого океану зустрічаються великі сухопутні черепахи масою до 200 кг.

Найбільша з коли-небудь жили на Землі черепах – архелон – мала потужне тіло довжиною 5,3 м, а розмах її ластів становив 3,6 м.

Серед 230 видів сучасних черепах відомі не тільки черепахи-гіганти, а й черепахи-малятка. Наприклад, тіло звичайної мускусної черепашки довжиною всього 10-15 см. Живуть ці черепашки на південно-сході США. Вони добре плавають, але частіше бродять по дну водойм, вишукуючи їжу. Спіймана черепаха поводиться енергійно,
чинить опір, намагаючись будь-що-будь звільнитися. З метою Захисту вона виділяє з мускусних залоз, що знаходяться під панциром, пахучу рідину.


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: