Заготівля кормового меду



На зиму слід залишати мед, принесений у вулики бджолами в період головного медозбору. У цей час при масовому цвітінні основних медоносних рослин у гніздах накопичується мед, що відрізняється найбільш високою якістю. Залучені рясним виділенням квітками рослин нектару, бджоли в цей період, як правило, не збирають падь. Після закінчення ж головного медозбору, як вже зазначалося, вони нерідко приносять падь і, складаючи її в стільники з медом, можуть зробити його непридатним для зимівлі. Тому наприкінці літа бджоляр повинен особливо ретельно стежити за якістю корму, принесеного бджолами у вулик. Якщо будуть виявлені соти, заповнені падевий медом, то їх необхідно видалити з вуликів.

Робота по заготівлі кормового меду зводиться головним чином до відбору та зберігання необхідної кількості рамок з медом хорошої якості до складання гнізд на зимівлю.

У кожній рамці (435Х 300 мм), що залишається у вулику на зимівлю, повинно бути такого корму в районах з найбільш тривалою зимою не менше 2,5 кг, в інших районах не менше 2 кг. Слід мати на увазі, що в рамці, повністю зайнятою запечатаним медом, є приблизно 3,5 кг меду. В сотах на рамку 435X230 мм вміщається меду на 25% менше, тобто близько 2,5 кг.

Відсутня до повної потреби кількість корму дають бджолам після медозбору у вигляді цукру. Отже, відкачувати мед із стільників можна лише після забезпечення бджіл кормовим медом (не менше зазначеної кількості) та придбання цукру для поповнення кормових запасів на зиму. При вмісті бджолиних сімей в декількох корпусах перед відбором стільників для відкачування меду частина корпусів комплектують полномеднимі рамками і зберігають їх у вуликах до осені або ж корпус з медовими рамками переносять в пасічне приміщення, недоступне для бджіл.

При утриманні бджіл у вуликах на 16-20 рамок в гніздах залишають необхідну кількість рамок, зайнятих запечатаним медом не менш ніж наполовину, і мед з них не відкачують. В однокорпусних дванадцяти-рамкових вуликах з надставками гніздові рамки зазвичай зайняті розплодом і пергою, і бджоли складають мед в магазинні соти. Тому в гніздовому корпусі в першу половину медозбору в сотах може виявитися ще недостатня кількість меду. Для створення кормових запасів при утриманні бджіл у таких вуликах на корпуса найбільш сильних бджолиних сімей ставлять по дві надставки, в які замість полурамок поміщають повний комплект гніздових рамок з гарною світло-коричневої сушею. При заготівлі кормів відбирають для зими тільки такі рамки, які містять не менше 2-2,5 кг запечатаного меду.

Найбільш сильним бджолиним сім’ям рекомендується давати на зиму по магазинної кормової надставці з медовими рамками, які ставлять на корпусу під час складання гнізд на зиму. До цього їх зберігають в пасечном приміщенні.

В деяких місцевостях через відсутність весняних медоносів і пилконосів відчувається великий недолік в пилку, що несприятливо відбивається на розвитку бджолиних сімей. У цих випадках для весни майбутнього року в розрахунку на сім’ю бджіл треба зберегти з осені по 2-3 рамки з пергою (крім перги, що залишається на зиму у вуликах). Пергу зберігають у приміщеннях при температурі від 2 до 8 ° С.
Проморожені, а також тривало (більше року) зберігалася в сотах перга втрачає свої поживні властивості. При споживанні її бджолами вирощування в сім’ях розплоду різко знижується.


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: