Відбір медових стільників і відкачування з них меду



Для отримання меду краще використовувати світлі стільники, в яких не виводилися бджоли.

Вибирати з вуликів слід лише повністю запечатані соти (у відкритих комірках мед зазвичай буває недозрілий).

При повному запечатування комірок стільників збільшується і вихід воску. На таких рамках в надставках залишається мало бджіл, що полегшує вилучення з вуликів стільників з медом. Робота
бджолярів під час головного медозбору полягає в тому, щоб своєчасно забезпечити бджолині сім’ї магазинними надставками чи корпусами з порожніми стільниками.

Когда відкачувати мед?

Пчелоудалітель .

На невеликих пасіках і при невисокій забезпеченості бджолиних сімей сотами мед відкачують зазвичай відразу після зняття надставок і порожні стільники тут же повертають у вулики для складання меду. Бджіл з рамок змітають мокрою волосяною щіткою. При струшуванні ж їх з важких рамок різкими рухами соти часто обриваються, а плічка рамок відламуються. До того ж цей спосіб дуже трудомісткий.

При високій сотообеспеченності медові соти на великих пасіках вилучають після медозбору. При цьому необхідна кількість стільників з медом залишають для зимівлі бджіл.

При відборі меду з вуликів можна користуватися пчелоудалітелем.

Закріплюють його в отворі горизонтальної перегородки, вміщеній між гніздом і медовим корпусом або надставкою. Видаляч влаштований таким чином, що бджоли можуть переходити з верхніх медових корпусів (магазинів) тільки в одному напрямку – в гніздо. Назад вони пройти не можуть (льотки в медових корпусах повинні бути закриті). Таким чином, без втручання бджоляра бджоли приблизно за добу звільняють майже повністю всі медові рамки. При використанні пчелоудалітелей значно скорочуються витрати праці бджолярів з відбору меду з вуликів.

Слід мати на увазі, що відбір стільників з медом під час медозбору порушує нормальний ритм роботи бджолиних сімей і вони в цей день недобирають деяку кількість нектару. Чим сильніше медозбір, тим більше будуть втрати продукції. Зазвичай бджолярі знімають медові корпуси і надставки з вуликів ближче до вечора. До ранку наступного дня бджоли заспокояться і приведуть порушені гнізда в порядок.

Витяг меду із стільників, так само як і відбір медових рамок з вуликів, є найбільш трудомісткою роботою в бджільництві. Щоб знизити витрати праці при їх виконанні, необхідно всі основні роботи механізувати, застосовуючи для цих цілей високопродуктивні ножі, медогонки та інший інвентар. У багатьох спеціалізованих бджільницьких господарствах і на великих пчелоферм відкачують мед у виробничому корпусі на центральній садибі, куди медові стільники доставляють з усіх пасік (точкою) господарства.

Залежно від розміру бджільницької ферми у виробничому корпусі встановлюють 1-2 радіальні медогонки з електроприводом або декілька інших менш продуктивних медогонок. Для роздрукування меду застосовують віброножі або парові ножі. Остиглий мед витягується з стільників дуже повільно. В цьому випадку для підігрівання до 30-35 ° С стільники в надставках поміщають спочатку в термокамеру або тепле приміщення. Відкачувати мед слід в бездоганно чистому приміщенні, що знаходиться можливо далі від пасіки і забезпеченому водопостачанням, каналізацією та електроенергією.

У деяких господарствах мед із стільників витягають в пересувних установках. Вона нагадує павільйон, змонтований на автопричепі і обладнаний електромедогонкой, віброножамі (паровими ножами), столом для роздрукування стільників і іншими речами. У комплект установки входить також електростанція потужністю 4 кВт. Впровадження такої установки на великих пчелоферм сприяє-швидшому звільненню стільників від меду і значного скорочення витрат праці бджолярів.

До відкачуванню меду готуються заздалегідь. Медогонки ретельно миють, припасають гарячу воду, відра, відстійники, тару для меду, фільтр для його проціджування, рукомийник, – рушник. Поруч з медогонки встановлюють стіл для роздрукування стільників.

У радіальних медогонках рамки вставляють в пази гребінки ротора і в прорізи нижнього опорного кільця таким чином, щоб їх верхні бруски були звернені до стінок бака. При неповному комплекті рамок

рекомендується розміщувати їх рівномірно по всьому колу ротора. У 50-рамкову радіальну медогонку можна поміщати для витягання меду забрус, поламані стільники і різні зрізання з медом (попередньо в ротор вставляють дно, що складається з п’яти сегментів).

В універсальних хордіально-радіальних медогонках відкачують мед так само, як і в радіальних, з магазинних і гніздових стільників. Якщо буде потрібно і шлечь мед з гніздових стільників, на роторі універсальної медогонки закріплюють по хордам відповідну кількість касет, що мають форму прямокутної коробки зі стінками з металевої сітки, в які ставлять рамки з роздрукованими сотами.

При відкачуванні меду в хордіальной медогонки її ротор обертають спочатку не дуже швидко. Після вилучення частини меду з одного боку стільників касети з рамками повертають на іншу сторону. Коли весь мед з цього боку стільників буде витягнуто, касети з рамками повертають в попереднє положення і закінчують відкачування залишився меду. Якщо ж витягти мед з одного боку стільників повністю, а потім рамки перевернути на іншу сторону, то при обертанні ротора медогонки стільники, особливо свіжовідбудованих, часто прогинаються і ламаються. Вступник з медогонки мед проціджують через фільтр і зливають у відстійник. Механічні домішки в ньому осідають на дно. Очищений мед зливають через кран, розташований вище дна на 50 мм. Відстоюється мед при температурі + 20 ° С протягом 7-8 днів.

Найчастіше мед зберігають у ємностях з нержавіючої сталі на 36 л (50 кг меду), а також в дерев’яній тарі з липи і в молочних бідонах. Ємності з листового алюмінію використовують тільки для транспортування меду.

Для зберігання меду найбільш придатне приміщення з температурою повітря близько + 20 ° С і вологістю 60-80%.

Правила роботи на медогонках. При роботі на медогонках, особливо на електрифікованих, необхідно дотримуватися техніки безпеки. Під час відкачування меду бак медогонки повинен бути закритий полукришкамі. Корпус електрифікованої медогонки необхідно заземлити через спеціальний болт заземлення. В касети для відкачування меду підбирають приблизно рівні за масою рамки, в іншому випадку ротор буде обертатися нерівномірно, а бак – відчувати вібрацію. Це призводить до швидкого зношування медогонки. Розганяти ротор, пригальмовувати його обертання і повертати касети треба плавно, без ривків і великих зусиль. Спочатку треба повернути декілька раз ротор електромедогонкі вручну, а потім включити електродвигун в мережу і випробувати роботу медогонки на холостому ходу. Після закінчення роботи медогонку розбирають, очищають, промивають гарячою водою, насухо витирають і прибирають на зберігання в сухе приміщення. Не можна чистити бак жорсткими щітками, а також мити його водою з содою або іншими засобами, що роз’їдають алюмінієвий сплав.

Розфасовка меду. У спеціалізованих бджільницьких господарствах і на великих пчелоферм відкачаний з стільників мед розфасовують у дрібну тару, в якій і доставляють його в торговельну мережу.

Багато господарств, що мають великі масиви найбільш сильних медоносів, можуть розфасовувати окремо кожен сорт меду (липовий, гречаний, соняшниковий та ін.) При розфасовці меду незабаром після його вилучення з стільників вдається повніше зберегти його натуральне якість. При цьому підвищується рентабельність бджільництва, так як розфасований мед реалізують по більш високій ціні.

Необхідно стежити за тим, щоб в процесі обробки мед не перегрівався, тому що від цього його поживні та лікувальні якості знижуються. Так, при температурі вище 50 ° С мед втрачає бактерицидні властивості, при температурі понад 60 ° С – руйнуються ферменти і мед темніє, а при 80 ° С і вище – зменшується вміст у ньому глюкози і фруктози.


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: