Склад і властивості меду



За походженням мед буває квітковим і падевий. До квітковому відноситься мед, що виробляється бджолами з нектару – солодкої сиропообразной рідини, яка збирається з квіток рослин. Падевий мед бджоли виробляють з солодких виділень, що збираються з листя і стебел рослин. Мед може бути змішаним – квітково-падевий. Квітковий мед, зібраний переважно з рослин одного виду, вважається монофлорний і називається по виду рослин, з яких він зібраний (липовий, гречаний, соняшниковий і т.д.). Мед, отриманий з нектару рослин декількох видів, є поліфлорний і називається за типами угідь: луговим, степовим, гірничо-тайговим і т. д. У весняно-літній період бджолині сім’ї приносять у вулики меду значно більше, ніж їм требуетсядля споживання протягом року . Ці надлишки меду, відібрані з вуликів, і є товарною продукцією пасіки.

Квітковий мед – дієтичний, висококалорійний продукт харчування. За засвоюваності та енергетичної цінності він перевершує багато інші харчові продукти. Мед складається головним чином з виноградного (глюкози) і плодового (фруктози) Сахаров, легко засвоюваних організмом людини. Інвертних
цукрів (суміш плодового та виноградного цукру) в меді міститься близько 75%, у тому числі плодового 40%, виноградного 35%. У невеликій кількості до складу меду входять тростинний цукор (сахароза), звичайно одержуваний з цукрових буряків або цукрової тростини, декстрини (продукти розкладання крохмалю), азотисті речовини, ферменти (інвертаза, діастаза, ліпаза, каталаза і деякі інші), які є біологічними каталізаторами і грають виключно велику роль в обміні речовин. Бджоли збагачують мед ферментами під час збору і переробки нектару. Важливим ферментом меду є інвертаза (вона перетворює тростинний цукор в плодовий і виноградний цукру). У меді містяться калій, кальцій, натрій, залізо, мідь, алюміній, цинк, марганець, свинець, фосфор і багато інших елементів, а також фарбувальні й ароматичні речовини. У загальній складності мед містить велику кількість різних компонентів, причому на частку сухих речовин припадає приблизно 80%, а на частку води 20%.

Завдяки такому складу мед застосовують у медицині при деяких захворюваннях шлунково-кишкового тракту, нервової і серцево-судинної систем.
Особливо благотворно діє мед на організм дітей. Мед має також бактерицидні властивості, що виражаються в його здатності знищувати багато хвороботворних (патогенні) мікроорганізми.

Слід зазначити, що великий лікар старовини, основоположник медицини Гіппократ, високо цінував поживні властивості меду і тривалість свого життя пояснював тим, що постійно споживав мед. На цінні властивості цього продукту вказували в своїх роботах давньогрецький філософ і математик Піфагор, видатний мислитель Стародавньої Греції Арістотель та ін

Дієтичні властивості меду, його колір і аромат тісно пов’язані з ботанічним складом рослин, з квіток яких бджоли збирають нектар. Чим різноманітніше медоносна флора і чим більше в ній зустрічається лікарських трав, тим цінніше властивості меду. Більшості квіткових медів притаманні тонкий приємний аромат квіток і хороші смакові якості.

Падеві меду за хімічним складом значно відрізняються від квіткових.

У нашій країні такий мед найчастіше використовується в кондитерському виробництві. У ряді ж західних країн він знаходить підвищений попит у населення.

За способом виробництва мед підрозділяють на стільниковий, що надходить у секційних або магазинних рамках, і відцентровий, який отримують із стільників на медогонках. Мед може перебувати в рідкому і закрісталлізовавшегося стані і мати колір від білого з бурштиновим відтінком до темно-коричневого з червонуватим відтінком.

закристалізувався мед за хімічним складом і смаковими якостями нічим не відрізняється від рідкого. Кристалізація меду є його природним процесом. Якість натурального меду, що надходить з пасік для реалізації, повинно відповідати таким основним вимогам: містити води – не більше 21%; глюкози, фруктози, мальтози та інших вуглеводів (відновлюють Сахаров) – не менше 79; сахарози (тростинний цукор)-не більше 7 % (в перерахунку на безводний залишок); олова – не більше 0,10 г / кг. Натуральний мед повинен бути без сторонніх запахів, присмаків, механічних домішок, відстою і ознак бродіння.


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: