Підгодівлі для бджіл



Точно визначити придатність меду для зимівлі бджіл за його зовнішнім виглядом і навіть за результатами аналізу на вміст паді вдається не завжди. Тому і при відсутності підозр на утримання в кормовому меді паді необхідно згодовувати кожній повноцінній сім’ї в зиму 6-8 кг цукру. В такому випадку всю осінь і частину зими бджоли будуть харчуватися переробленим цукром. В результаті шкідливу дію паді буде нетривалим (у другій половині зими), а кишечник бджіл не виявиться переповненим неперетравлені залишками їжі. Мед же, надісланий восени у вуликах, бджоли будуть використовувати при вирощуванні розплоду навесні. Слід також замінити частину кормового меду, здатного закрісталлізоваться в сотах.

Підгодівля бджіл цукровим сиропом . Згодовування бджолам цукру дозволяє зберегти сім’ї до весни, збільшити вихід товарного меду, зменшити витрати господарств на корми для бджіл і в кінцевому підсумку підвищити доходи від бджільництва.

Залежно від зони підгодовувати бджіл цукром для створення зимових кормових запасів слід в останній декаді серпня або у першій декаді вересня, коли бджолині сім’ї перебувають ще в активному станів.
Якщо ж підгодівлю бджолам давати в більш пізні терміни, то вони не встигнуть до осінніх холодів повністю переробити цукровий сироп, через що можливі великі втрати бджіл в зимівлі.

Згодовувати цукровий сироп слід тільки сильним бджолиним сім’ям. Більш слабким сім’ям дають кормової мед, заготовлений під час головного медозбору, або ж недостатню кількість корму поповнюють постановкою в гнізда рамок із запечатаним цукровим сиропом, взятих із сильних сімей. Слабкі сім’ї, переробляли восени цукровий сироп, зимують зазвичай погано. Для приготування цукрового корму можна посилено використовувати бджолині сім’ї, намічені восени до вибракування.

Дають бджолам цукровий сироп 60%-ної концентрації (для приготування 10 кг такого сиропу беруть 6 кг цукрового піску і 4 л дощової або річкової води). Білий цукровий пісок (жовтий, нерафінований пісок для годування бджіл непридатний) повністю розчиняють в закипілої воді (сироп кипіти не повинен). У остиглий сироп (40-45 ° С) додають, у розрахунку на 10 кг цукру, 4 см3 70%-ної оцтової есенції або 3 см3 концентрованої оцтової кислоти, після чого сироп ретельно перемішують.

При додаванні в сироп кислоти бджоли краще зимують. Встановлено, що в бджолиних сім’ях, що споживали взимку підкислений цукровий корм, жирове тіло у бджіл розвинене краще, вони менше споживають такого корму і більше вирощують навесні розплоду, ніж сім’ї, яким восени давали сироп без додавання кислоти.

Сироп роздають бджолиним сім’ям на ніч в годівницях по 4-6 л за один раз. Використовують Для цього верхні і бічні годівниці. Швидше корм бджоли забирають з верхніх годівниць, поставлених на гніздо. Тут більш тепле місце вулика і сироп остигає не так швидко, що особливо важливо при підгодівлі бджіл у прохолодну погоду. Перед підгодівлею бджіл з вуликів видаляють всі зайві стільники, не зайняті бджолами.

При підгодівлі цукровим сиропом бджоли витрачають на його переробку приблизно 20% цукру. Ця кількість цукру в готовому кормі буде замінено водою. Таким чином, з 10 кг згодований цукру буде приготовлено бджолами 10 кг корму, що складається з 80% цукру і 20% води. Слід також мати на увазі, що бджоли витрачають цукру на його переробку більше, якщо згодовувати їм більш рідкий або більш густий цукровий сироп. Пояснюється це тим, що в першому випадку бджоли змушені видаляти з сиропу зайву воду, у другому – вони спочатку повинні додати необхідну кількість води для переробки цукру, а потім вже згустити сироп до стану готового корму. Ця непродуктивна робота зношує бджіл, що йдуть в зиму.

У профілактичних цілях проти нозематозу рекомендується додавати в цукровий сироп фумагіллін (з розрахунку один флакон на 25 л сиропу; в одному флаконі міститься 500 мг діючої речовини). Фумагіллін попередньо повністю розчиняють в невеликій кількості теплої води, після чого додають до цукрового сиропу і ретельно розмішують.

Оскільки підгодівля бджіл пов’язана з великими витратами праці, то роботи по створенню кормових запасів на зиму треба по можливості механізувати. Для приготування сиропу в якості мішалки може бути використана переобладнана медогонка; для цього замість ротора в ній встановлюють спеціальну вісь із закріпленою на ній крильчаткою, взятої від вентилятора. Обертанням крильчатки забезпечується швидке перемішування цукру з водою і повне його розчинення. Воду можна нагрівати в електричних котлах і подавати її потім в сіропомешалкі за допомогою шланга.

На великих промислових пчелоферм для роздачі сиропу в вулики заповнені їм ємності встановлюють в кузові автомашини. Під час проходження машини по пасіці між рядами вуликів годівниці заповнюють сиропом за допомогою одного або двох шлангів, що відходять від ємності в протилежні сторони.

Підгодівля бджіл цукрово-медовим тістом. Ранньою весною для підвищення активності бджіл їм рекомендується давати тістоподібний корм канді (незалежно від кількості корму, що залишився у вуликах). Для приготування канді цукрову пудру, отриману при розуміли сухого цукрового піску на Мікромлини, змішують з медом до стану густого тесту. Для цього доцільно застосовувати тестомешальние машини, використовувані в харчовій промисловості.

Для приготування цукрово-медового тіста беруть 80 кг цукрової пудри, 19,0 кг рідкого теплого меду і 1,0 л питної води. Закристалізувався мед треба розплавити (при температурі 45-50 ° С) і для повного розчинення кристалів витримати в розігрітому стані протягом 8-10 ч. При необхідності частину меду можна замінити інвертованим цукровим сиропом. Для отримання такого сиропу в бак з подвійними стінками поміщають 74 кг цукру, 18,5 л води і 7,5 кг розплавленого квіткового меду. В міжстінний простір бака пропускають воду, нагріту до 32-38 ° С. Вміст бака перемішується крильчаткою. Інверсія (перетворення тростинного цукру в глюкозу і фруктозу) триває 5-6 днів.

З метою профілактики нозематозу і гнильцевих захворювань розплоду під час приготування канді в нього додають відповідну кількість ліків.

Кожній родині можна дати 1 -1,5 кг тіста у вигляді коржа товщиною близько 2 см (це кількість корму бджоли забирають протягом 10-15 днів). Коржик кладуть на рамки над гніздом бджіл, зверху її прикривають поліетиленовою плівкою або провощеного папером, і гніздо добре утеплюють. Щоб тісто не провалювалося в міжрамочний простір, під нього підкладають металеву або пластмасову решітку. Можна давати корм в поліетиленових мішечках з двома поздовжніми надрізами з одного боку для проходу бджіл. Мішечок кладуть поперек рамок гнізда надрізами вниз.

Підгодівля бджіл білковим кормом. У весняний період, коли бджолині сім’ї вирощують велику кількість розплоду, їм потрібно багато білкового корму. При його недоліку в сім’ї періодично ставлять стільники з пергою, заготовлені в попередньому сезоні, або дають пилок, змішану з рідким медом, у пропорції 1 кг пилку на 1 кг меду. Якщо є тільки Закристалізований мед, то його попередньо розплавляють у водяній бані (при температурі не вище 50 ° С), а пилок за кілька годин до приготування корму злегка зволожують водою.
Приготований медопильцевий корм роздають сім’ям невеликими порціями (200-300 г), загорнутими в один шар марлі (кладуть зверху на рамки). Щоб суміш не висихала, її накривають поліетиленовою плівкою. При відсутності меду бджіл можна підгодовувати тільки сухий обніжжям. Обніжжя засипають у порожні клітинки з одного боку стільника (на одну третину їх глибини) і обприскують з пульверизатора «Росинка» 25-30%-ним цукровим сиропом. Сот ставлять в гніздо заповненої стороною до розплоду.

Якщо на пасіці відсутні заздалегідь заготовлені стільники з пергою і бракує навесні в природі пилку, бджіл можна підгодовувати цукрово-білковим тестом. У розрахунку на 100 кг такого корму рекомендується використовувати,%: цукрової пудри – 64, меду – 22, квіткового пилку (обніжжя) – 5, дріжджів кормових – 5, води – 4, оцтової кислоти – 0,04%.

Проф. М. Гайдак (США) рекомендує підгодовувати бджіл знежиреної соєвої борошном, сухими пивними дріжджами і сухим знежиреним молоком у пропорції 3:1:1. Ці компоненти добре перемішують із цукровим сиропом, приготованим з двох об’ємних частин цукрового піску і однієї об’ємної частини гарячої води, доводячи масу до густини тесту. Значно підвищується ефективність даного корму, якщо в нього включити 15-20% пилку.

Спонукальна підживлення навесні, коли бджолині сім’ї зазвичай вирощують велику кількість розплоду, в місцевості, де розміщена пасіка, може не бути квітучих медоносних рослин і бджоли не приносять нектар. Щоб підтримувати сім’ї бджіл в активному стані і яйценосність маток на високому рівні, рекомендується періодично (через 2-3 дні) підгодовувати бджіл 50%-ним цукровим сиропом, наливаючи в постійно перебувають у вуликах годівниці приблизно по 0,5 л такого сиропу. Поряд з цим періодичне згодовування бджолам сиропу дозволяє задовольняти певною мірою потреба бджолиних сімей у воді, яку вони отримують з сиропу.

Спонукальна підгодівля найбільший ефект дає при наявності в гніздах бджолиних сімей достатніх запасів вуглеводних і білкових кормів.

Забезпечення бджіл водою. При наявності в природі медозбору бджоли зазвичай отримують необхідну кількість води з нектару, що надходить у вулики. Проте у весняний час часто спостерігаються безмедосборние періоди, коли немає квітучих медоносів і бджоли змушені приносити воду з різних водойм – ставків, річок, калюж і т. п. При цьому в холодну і вітряну погоду велику кількість бджіл гине. Враховуючи це, на кожній пасіці слід мати поїлку, яку встановлюють перед виставкою бджіл з зимівників у найбільш теплому місці пасіки. У воду додають 0,5% (5 г на 1 л води) повареної солі. Якщо ж дати солі більше 1%, то таку воду бджоли брати не будуть.


Оставить комментарий

Ім’я: (Обязательно)

eMail: (Обязательно)

Website:

Comment: